Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Από την Ελευθεροτυπία....

Η ελληνική δικαιοσύνη αρμόδια για τους συμβασιούχους

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=37669

Τα ελληνικά δικαστήρια είναι εκείνα που θα αποφασίσουν εάν η χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου αποτελεί καταχρηστική πρακτική, ανέφερε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα που έθεσε το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο σημείωσε ότι υπάρχει ρήτρα της συμφωνίας-πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου, η οποία δεν απαγορέυει στα κράτη - μέλη να προχωρούν σε ρυθμίσεις όπως εκείνη του ελληνικού Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 για τους συμβασιούχους.

Όπως διευκρινίζει, εναπόκειται στο αιτούν δικαστήριο (το Πρωτοδικείο του Ρεθύμνου σε αυτήν την περίπτωση), να κρίνει εάν η ρύθμιση προβλέπει αποτελεσματικά και δεσμευτικά μέτρα πρόληψης της καταχρηστικής χρησιμοποίησης διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, καθώς και κυρώσεις που να είναι αρκούντως αποτελεσματικές και αποτρεπτικές.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σημειώνει ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας-πλαισίου μέσω του προεδρικού διατάγματος δεν μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση της προστασίας που ίσχυε προηγουμένως για τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: