Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

άρθρο από το Ριζοσπάστη...

ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ Ρίχνει νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού
http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=24/4/2009&id=10911&pageNo=15&direction=1

Με χτεσινή του απόφαση, δίνει νέα τροφή στα δικηγορικά γραφεία και στα κόμματα εκείνα που επενδύουν εκλογικά στην εργασιακή ομηρία

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Motion Team

Σε νέες ατέρμονες νομικές περιπέτειες σπρώχνονται χιλιάδες συμβασιούχοι του ευρύτερου δημοσίου Τομέα, μετά τη χτεσινή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καλεί τα εθνικά δικαστήρια να αποφασίσουν τα ίδια για τον τρόπο ερμηνείας και εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στη μετατροπή ή όχι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Το σίγουρο είναι ότι μια καινούρια φάμπρικα δικαστικών προσφυγών θα ανοίξει και μόνο προς όφελος των συμβασιούχων δεν θα είναι. Και τούτο επειδή η εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και όχι νομικό. Είναι καθαρό ότι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, είναι να γιγαντώνουν τις στρατιές των συμβασιούχων και να διαιωνίζουν το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας τους.

Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου δεν αποκλείει μια νέα ρύθμιση, ενόψει ευρωεκλογών, που θα αφορά σε ένα πολύ μικρό τμήμα των συμβασιούχων συγκριτικά με τους εκατοντάδες χιλιάδες που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα. Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκλήθηκε από ερωτήματα που διατύπωσε ελληνικό δικαστήριο σχετικά με συγκεκριμένη υπόθεση συμβασιούχων στην Κρήτη, που διεκδικούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους.

Το ελληνικό δικαστήριο, ουσιαστικά, διατύπωσε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας και εφαρμογής:

  • Του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο.
  • Του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει την μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.
  • Της κοινοτικής οδηγίας 70/1999.
  • Του νόμου 2112/1920 (μεταξύ άλλων καθορίζει την εργασιακή σχέση σύμφωνα με την πραγματική φύση της εργασίας).

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατ' αρχήν, θεωρεί ότι το Προεδρικό Διάταγμα 164 του 2004 είναι σύμφωνο με την κοινοτική οδηγία 70/1999. Υπενθυμίζουμε ότι η κοινοτική οδηγία σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπει, ούτε επιβάλλει, όπως ισχυρίζονται οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και το Προεδρικό Διάταγμα 164 που στέρησε το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας από χιλιάδες συμβασιούχους.

Σχετικά με το άρθρο 103 του Συντάγματος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμά ότι αυτό ισχύει μετά την κοινοτική οδηγία. Διαπίστωση πάντως που στερείται νοήματος καθώς η λογική του συνταγματικού άρθρου δεν αντιβαίνει τη λογική της κοινοτικής οδηγίας. Ετσι και αλλιώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφεύγει επιμελώς να μπει στη συζήτηση σχετικά με το ποια νομοθεσία υπερισχύει (η κοινοτική οδηγία ή το Σύνταγμα). Τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναποθέτει στα ελληνικά δικαστήρια να κρίνουν αν πρέπει ή όχι να εφαρμοστεί και με ποιο τρόπο, ο νόμος 2112/1920.

Δεν υπάρχουν σχόλια: