Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=37431

Αχτίδα ελπίδας για 200.000 συμβασιούχους από το ευρωπαϊκό δικαστήριο

Εντός του δημόσιου τομέα με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου ενδέχεται να βρεθούν οι 200.000 και πλέον συμβασιούχοι που εξαιρέθηκαν από το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου του 2004.

Το “πράσινο φως” για να προχωρήσουν τα ελληνικά δικαστήρια στην πιθανή δικαίωση των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι συμβασιούχοι έρχεται από το Λουξεμβούργο και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), που χθες εξέδωσε την επίσημη απόφασή του για προδικαστικά ερωτήματα που κατέθεσε το Μονομελές Πρωτοδικείου Ρεθύμνου. Από την απόφαση προκύπτει ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές μπορούν και οφείλουν να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες που έχουν για να προστατεύσουν τους συμβασιούχους σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία 1999/70 ως ένα βαθμό ανεξάρτητα από τις αυστηρές ρήτρες που έχει θέσει το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι έλληνες δικαστές, ερμηνεύοντας το εθνικό δίκαιο της χώρας μας σύμφωνα με την οδηγία 1999/70, θα πρέπει να παραμερίσουν τις μη συμβατές προς αυτή νομικές διατάξεις που οδηγούν σε υποβάθμιση του επιπέδου προστασίας των εργαζομένων ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΚ, ο έλληνας δικαστής θα πρέπει να διερευνήσει αν οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι πρόσκαιρες, επείγουσες ή έκτακτες. Αν και το ΔΕΚ στην απόφασή του δεν εντοπίζει μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο διατάξεις στο προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου, αναγνωρίζει εμμέσως ότι η εφαρμογή του περιόρισε τη δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου στο δημόσιο τομέα και την απέκλεισε πλήρως για το μέλλον. Η απόφαση του ΔΕΚ αποτελεί αντικείμενο μελέτης στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο καλείται πλέον είτε να δεχτεί τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων είτε να προχωρήσει σε νέο προεδρικό διάταγμα για ορισμένες κατηγορίες συμβασιούχων που δεν έγιναν αορίστου χρόνου.

* Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η αναπομπή της υπόθεσης στα ελληνικά δικαστήρια από το ΔΕΚ αποτελεί ήττα για την κυβέρνηση στους χειρισμούς που ακολούθησε, για να αποκλείσει από το δημόσιο δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Απρ 24, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: