Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Άρθρο απο το site madata

Δικαίωση των συμβασιούχων πλέον από τα Ελληνικά δικαστήρια

http://www.madata.gr/index.php/epikairotita/social/35111.html

Στην απόφαση πως σε ό,τι αφορά στη μονιμοποίηση συμβασιούχων το εθνικό δίκαιο υπερισχύει του κοινοτικού δικαίου, κατέληξε το Ευρωδικαστήριο, ανοίγοντας το δρόμο για την εκδίκαση δεκάδων υποθέσεων στα ελληνικά δικαστήρια.

Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση για χιλιάδες συμβασιούχους, όπου δεν μπορούσε να προχωρήσει η ουσιαστική εκδίκαση της υπόθεσής τους εξαιτίας της απαγόρευσης προς τα δικαστήρια να κρίνουν για τη μονιμοποίησή τους ή μη, καθώς βάσει εγκυκλίου του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου αρμόδιο για τέτοιες αποφάσεις ήταν μόνο το ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με τα Νέα, αρκετοί συμβασιούχοι είχαν λάβει μάλιστα και θετικές αποφάσεις δικαστηρίων, αλλά είτε οι φορείς του Δημοσίου δεν τις δέχονταν είτε το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους.

Στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν προβλέπεται πλέον η μετατροπή καταχρηστικών διαδοχικών συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ή επιβάλλονται «αθροιστικές και περιοριστικές προϋποθέσεις για τη μετατροπή», ενώ παράλληλα αποκλείονται από τη μονιμοποίηση όσοι είχαν συνάψει μία και μοναδική σύμβαση και όχι αλλεπάλληλες.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων να κρίνουν για τη μονιμοποίηση, παραπέμποντας στις ρυθμίσεις που ισχύουν και στις αποφάσεις Αρείου Πάγου, ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των τροποποιήσεων στις οποίες γίνεται αναφορά και στην απόφαση του ΔΕΚ δεν προβλέπεται πλέον η μετατροπή καταχρηστικών διαδοχικών συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ή επιβάλλονται «αθροιστικές και περιοριστικές προϋποθέσεις για τη μετατροπή», ενώ παράλληλα αποκλείονται από τη μονιμοποίηση όσοι είχαν συνάψει μία και μοναδική σύμβαση και όχι αλλεπάλληλες.

Για «δυνατό και ισχυρό ράπισμα της κυβερνητικής πολιτικής» κάνει λόγο ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης αναφερόμενος στην απόφαση και καλεί τους Έλληνες δικαστές να συναισθανθούν τις ευθύνες τους «για την άρση μιας πανευρωπαϊκά πρωτόγνωρης εργασιακής και οικονομικής ομηρείας δεκαετιών, την οποία εναποθέτει στη δίκαιη κρίση τους το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Παράλληλα, ζητεί από την κυβέρνηση να επιδείξει την ίδια σπουδή συμμόρφωσης που έδειξε με την απόφαση του ΔΕΚ για τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Ωστόσο, σχολιάζοντας την απόφαση, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή και επικεντρώνεται στο σημείο όπου το Ευρωδικαστήριο κρίνει πως το Διάταγμα Παυλόπουλου είναι σύμφωνο με το πλαίσιο της κοινοτικής Οδηγίας. Αποφεύγει, αντιθέτως, αναφορά στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων να κρίνουν για τη μονιμοποίηση, παραπέμποντας στις ρυθμίσεις που ισχύουν και στις αποφάσεις Αρείου Πάγου, ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Προκόπη Παυλόπουλε,

Επειδή έχουμε χορτάσει στα παχιά λόγια σας, παρακαλώ πολύ εξηγήστε στον ελληνικό λαό, γιατί μέχρι σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει εφαρμόσει τις εναντίον της εκδοθείσες ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας υπ' αριθ. 2023/2003, 73/2005, 3554/2006, 3555/2005, 2307/2008 και 2308/2008;

Μήπως η εγκύκλιος δεν αφορά τις παρανομίες που διαπράτουν τα επιφανή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας;
Και στην περίπτωση αυτή γιατί μας ζαλίζετε με τις επαναλαμβανόμενες κοροϊδίες σας;

Αφού με τον τσαμπουκά οι Υπουργοί σας δεν εφαρμόζουν δυσμενείς γι' αυτούς ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας!