Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Λύση Βρυξελλών

Δευτέρα, 13.04.09
Λύση Βρυξελλών

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=85028

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λύση για 200.000 και πλέον συμβασιούχους, πολλοί από τους οποίους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το «παράθυρο» μέσα από το οποίο το υπουργείο πιστεύει ότι θα μπορέσει να βρει τη λύση λέγεται Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα εκδοθεί και θα καθαρογραφτεί απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, η οποία αναμένεται ότι θα ορίζει πως το Κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει του εθνικού και στο σημείο της διάρκειας των συμβάσεων.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι ο τοίχος που ορθώνει το Σύνταγμα για τις μετατροπές των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου γκρεμίζεται κι ανοίγει ο δρόμος για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις των συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Παυλόπουλος, αφού πάρει στα χέρια του το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το μελετήσει, με στόχο την εξεύρεση λύσης, θα προχωρήσει στην έκδοση ενός νέου Π.Δ. το οποίο, όμως, θα είναι ευνοϊκότερο για τους εργαζομένους σε σχέση με το προηγούμενο. Μεταξύ άλλων, το νέο Διάταγμα θα προβλέπει μεγαλύτερο χρονικό εύρος στις συμβάσεις, ώστε να περιληφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι και βέβαια μεγαλύτερη αναδρομικότητα. Τα εργασιακά κριτήρια αναγκαστικά θα παραμένουν ίδια, αφού πρέπει οι συμβασιούχοι να εκτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να απασχολούνται τουλάχιστον 24 μήνες στον ίδιο φορέα.

Ηδη η κυβέρνηση, εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τους 4.500 συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, έδειξε τις προθέσεις της, καθώς, στην ουσία, «έσπασε» το Προεδρικό Διάταγμα 185/2004. Αυτό το παραδέχθηκαν κατ’ ιδίαν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τόσο ο κ. Παυλόπουλος όσο και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού προβλέπει, εκτός από την καταβολή των δεδουλευμένων, την ανανέωση των συμβάσεών τους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Επιπλέον, και αυτό είναι και το πιο σημαντικό, γίνεται δυνατή η επαναπρόσληψή τους μέχρι και το Νοέμβριο του 2010, κατ΄ εξαίρεση και παρά το ότι οι συμβάσεις τους θα έχουν υπερβεί το χρονικό όριο των 24 μηνών.

Από την πλευρά του και ο κ. Παυλόπουλος θέλει να τακτοποιήσει τους 5.500 δασοπυροσβέστες. Σε πρώτη φάση, βέβαια, επέκτεινε τις συμβάσεις σε 8μηνες από 6μηνες, που ήταν στο παρελθόν, αλλά αυτή δεν είναι η λύση που τους ικανοποιεί.

Στο μεταξύ, η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων του Δημοσίου, με κυρίαρχη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει βρει «παράθυρα» προκειμένου να παρακάμπτει το Προεδρικό Διάταγμα του κ. Παυλόπουλου κρατώντας στην εργασία συμβασιούχους πέραν των 24 μηνών που προβλέπει ο νόμος.Η κύρια διέξοδος που έχουν βρει οι δήμαρχοι, που απασχολούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων, είναι η μερική τροποποίηση των συμβάσεών τους.

Δηλαδή, διατηρούν τις συμβάσεις ως έχουν αλλά αλλάζουν το αντικείμενο εργασίας των συμβασιούχων ώστε να μην έχουν πρόβλημα με το νόμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: