Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Άρθρο στα Χανιώτικα νέα 01/07/2008 για το θέμα των συμβασιούχων στο Π.Κ.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 01/07/2008 http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=20417
ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗ

Ερώτηση για συμβασιούχους υπαλλήλους του Πολυτεχνείου
Ερώτηση αναφορικά με το θέμα της λήξης ενός σημαντικού αριθμού προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από τα ΕΠΕΑΕΚ και τον ΕΛΚΕ στα ΑΕΙ όλης της χώρας, γεγονός που θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αφού θα οδηγήσει σε αφαίμαξη του προσωπικού των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα των συμβασιούχων υπαλλήλων, οι οποίοι θα βρεθούν εκτός Πανεπιστημίου κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης, προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομίας.
Ειδικότερα, ο κ. Σκουλάκης επισημαίνει πως «μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2008 σε πολλά ΑΕΙ στην Ελλάδα -μεταξύ των οποίων και στο Πολυτεχνείο Κρήτης- λήγει ένας σημαντικός αριθμός προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακά Προγράμματα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης) για τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασής τους, καθώς και άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τους ΕΛΚΕ (Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας) των ΑΕΙ, στα πλαίσια των οποίων εργάζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμβασιούχων υπαλλήλων».
Αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Σκουλάκης, «θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συμβασιούχοι υπάλληλοι, με εμπειρία ετών, εργαζόμενοι στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων (ΕΠΕΑΕΚ, ΕΛΚΕ), να αναγκαστούν να αποχωρήσουν με πολύ δυσμενείς συνέπειες σε αυτά τα Ιδρύματα, καθώς οι υπηρεσίες και τα τμήματα στα οποία εργάζονται θα υπολειτουργήσουν ή δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νέου ακαδημαϊκού έτους».
Ο κ. Σκουλάκης συμπληρώνει πως «σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο η ισχύουσα Κοινή Διυπουργική Απόφαση ΚΥΑ 679/96 δεν δίνει τη δυνατότητα στους ΕΛΚΕ των ΑΕΙ να χρηματοδοτούν ανάγκες του Ιδρύματος, όπως είναι η πρόσληψη και διατήρηση προσωπικού που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» τονίζοντας πως «η περαιτέρω ενίσχυση και διατήρηση του προσωπικού των ΑΕΙ κρίνεται απαραίτητη για να μην καταργηθούν και απαξιωθούν οι υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί, έτσι ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν το διδακτικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο».
Καταλήγοντας ο κ. Σκουλάκης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς τι πρόκειται να πράξουν:
• «Για τα προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ, τα οποία λήγουν μέσα στο καλοκαίρι του 2008, στα οποία δεν δίνεται η δυνατότητα παράτασής τους, ούτως ώστε να διατηρηθεί το προσωπικό που εργάζεται επί πολλά έτη σε αυτά τα Ιδρύματα και έχει αναπτύξει ουσιαστική και απαραίτητη εμπειρία για την απρόσκοπτη λειτουργία των Ιδρυμάτων.
• Σχετικά με την τροποποίηση της ΚΥΑ 679/96, όπως προτάθηκε στη Σύνοδο Πρυτάνεων στα Χανιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα ΑΕΙ να προχωρήσουν στη στελέχωση και διατήρηση του απαραίτητου για τη λειτουργία τους προσωπικού, απόφαση που στην παρούσα μορφή της δεν δίνει τη δυνατότητα στους ΕΛΚΕ των ΑΕΙ να χρηματοδοτούν ανάγκες του Ιδρύματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: