Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ; ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ; ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ;

Από το site:

Συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

http://indy.gr/analysis/symbasioy3c7oys-toy-ypoyrgeioy-politismoy

.............

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ; ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ; ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ;

Στις 8-10 θα γίνει η προφορική διαδικασία και όλες οι πλευρές (εκπρόσωποι εργαζομένων, εργοδότες, Ελληνικό Δημόσιο, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) θα εκθέσουν τα επιχειρήματά τους. Επίσης θα ακουστεί η Έκθεση του Εισηγητή Δικαστή για το θέμα. Καμία απόφαση όμως δεν θα ληφθεί μέσα στην αίθουσα. Λίγους μήνες μετά θα ακολουθήσουν οι προτάσεις της Γενικής Εισαγγελέως και κάποιους μήνες μετά η απόφαση. Θα περάσουν συνεπώς αρκετοί μήνες μέχρι να έχουμε την απόφαση του ΔΕΚ στα χέρια μας.
Δεν είναι δεδομένο ότι η απόφαση του ΔΕΚ θα είναι θετική για τους συμβασιούχους. Υπάρχει το ενδεχόμενο το Δικαστήριο να κρίνει ότι το ΠΔ 164/2004 αντιμετωπίζει επαρκώς το θέμα των συμβασιούχων και ότι βρίσκεται στο πνεύμα της Κοινοτικής Οδηγίας. Αυτό θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο το ΠΔ των αποκλεισμών και των απολύσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με αποφάσεις των οργάνων της στηρίζει και επιβάλει την ελαστική απασχόληση. Συνεπώς καμία απόφαση δεν είναι δεδομένη, αλλά αποτέλεσμα συσχετισμών και πιέσεων.
Οι αποφάσεις του ΔΕΚ δεν έχουν τη μορφή νόμων. Δίνουν απαντήσεις σε προδικαστικά ερωτήματα, από τις οποίες διαγράφονται κατευθύνσεις και ερμηνείες. Τις ερμηνείες αυτές θα λάβουν αρχικά υπόψη τα εθνικά δικαστήρια (πρωτοδικεία, Άρειος Πάγος) στις αγωγές των συμβασιούχων. Μια θετική ερμηνεία, πάντως, θα εντείνει τις πιέσεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο προς την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων υπέρ των συμβασιούχων.

Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚ;

Από μόνη της η απόφαση του ΔΕΚ δεν αρκεί για να σταματήσει η εκμετάλλευση των συμβασιούχων στην Ελλάδα, και είναι λάθος να την αναμένουμε ως τη μοναδική λύση του προβλήματος. Είναι μία σημαντική μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι συλλογικά. Αν δεν υπάρχει πραγματική πίεση από όλες τις κατηγορίες συμβασιούχων προς την Κυβέρνηση να λύσει το θέμα, αν δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις και αναταραχή, οι όποιες θετικές αποφάσεις του ΔΕΚ ανατρέπονται ή περιορίζονται από πραξικοπηματικές αποφάσεις όπως του Αρείου Πάγου (19-20/2007) ή αγνοούνται από την κυβέρνηση.
-Πρέπει να υπάρχει μαζική αντιπροσωπεία συμβασιούχων από όλους τους χώρους για να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΔΕΚ στις 8-10 (όπως και το Σεπτέμβριο του 2005 από το Γενικό Συμβούλιο του Σωματείου μας και την ΠΟΕΙΔΔ). Η παρουσία θα δείξει στους δικαστές ότι οι συμβασιούχοι στην Ελλάδα αγωνιούν και πιέζουν.
-Παράλληλα να υπάρξουν όλο το επόμενο διάστημα διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που να θυμίζουν στην κυβέρνηση ότι το θέμα των συμβασιούχων δεν έχει τελειώσει.

.............................

Δεν υπάρχουν σχόλια: