Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Ζήτησε «καταδίκη» των συμβασιούχων


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=1716626
ΕΘΝΟΣ


Η κυβέρνηση υποστήριξε παραπλανητικά ότι το θέμα έχει τακτοποιηθεί με το διάταγμα Παυλόπουλου. Ζήτησε να κλείσει η υπόθεση, ώστε να απαγορευτεί κάθε μονιμοποίηση

«Μάχη» δόθηκε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), καθώς η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζοντας την ανάλγητη στάση της απέναντι στους συμβασιούχους, ζήτησε να κλείσει όλη η υπόθεση και να επικρατήσει η περιβόητη απόφαση 20/07 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (όπου εκδόθηκε ύστερα από τηλεφωνική διάσκεψη, με ελάχιστη πλειοψηφία και με πλήρη μεταστροφή της νομολογίας), προκειμένου να απαγορευθεί κάθε μονιμοποίηση και να μπει οριστικά «ταφόπλακα» στη δικαστική δικαίωση της μεγαλύτερης κατηγορίας εργαζομένων, που βιώνει επί πολλά χρόνια ένα καθεστώς πολιτικής ομηρείας.

Στη δίκη ενώπιον του ΔΕΚ η πλευρά της κυβέρνησης υποστήριξε εντελώς παραπλανητικά ότι το θέμα των συμβασιούχωνέχει τακτοποιηθεί πλήρως στην Ελλάδα χάρη στο διάταγμα Παυλόπουλου (ΠΔ 164/04), γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δικηγόρων της ΓΣΕΕ και των συμβασιούχων (για τους οποίους είχαν σταλεί προδικαστικά ερωτήματα από διάφορα ελληνικά Πρωτοδικεία), που επέκριναν δριμύτατα τα ανεπαρκή και αναποτελεσματικά κυβερνητικά μέτρα.Στην προσπάθειά της η κυβέρνησηνα οριστικοποιήσει την «καταδίκη» των συμβασιούχων έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί παραπλανητικά ότι ο προστατευτικός για τους εργαζομένους Ν. 2112/20 όχι μόνο δεν αποτελεί ισοδύναμο νομοθετικό μέτρο προς την κοινοτική οδηγία 1999/70/ΕΚ (η οποία απαγορεύει τις καταχρήσεις εναντίον των συμβασιούχων), αλλά ούτε καν εφαρμοζόταν στην Ελλάδα!

Διάψευση

Ωστόσο την κυβερνητική αυτή θέση διαψεύδει πανηγυρικά η ίδια η Ολομέλεια ΑΠ στην ομόφωνη 18/06 απόφαση, όπου κρίθηκε ότι ο Ν. 2112 μπορεί να εφαρμόζεται -όπως πάντα- για τη δικαστική προστασία των εργαζομένων ως ισοδύναμο νομοθετικό μέτρο, για να
μετατρέπονται οι εργασιακές συμβάσεις από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Οι δικαστές του ΔΕΚ, που πρόκειται να εκδώσουν την απόφασή τους στις αρχές του νέου χρόνου (αφού προηγηθεί στις 4-12-08 η πρόταση της Γερμανίδας γενικής εισαγγελέως Κόκοτ), έδειξαν να αντιλαμβάνονται πλήρως τα προβλήματα και γι αυτό υπέβαλαν πολλά ερωτήματα τόσο για τον Ν. 2112 όσο και για το ΠΔ 164/04, προκειμένου να καταλήξουν εάν στην Ελλάδα έχουν τακτοποιηθεί οι συμβασιούχοι -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ψευδώς- ή εάν η δικαστική τους προστασία έχει υποβαθμιστεί μετά το διάταγμα Παυλόπουλου.Μάλιστα οι ευρωδικαστές έφεραν σε δύσκολη θέση και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρά τις αρχικές τους αντίθετες θέσεις τελικά παραδέχτηκαν ότι ο Ν. 2112 είναι ιδιαίτερα προστατευτικός και θα μπορούσε να εφαρμόζεται παράλληλα με το ΠΔ 164/04. Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού ουσιαστικά αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία ότι τα κυβερνητικά μέτρα ήταν αποτελεσματικά και ικανά να προστατεύσουν τους συμβασιούχους.

ΟΙ ΔIΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Εξήγησαν τον εμπαιγμό που βιώνουν οι εργαζόμενοι


Με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι δικηγόροι της ΓΣΕΕ και των εργαζομένων Κ. Τοκατλίδης και Φ. Δερμιτζάκη, που αντέκρουσαν την επιχειρηματολογία του Δημοσίου και της ΕΕ ως ανακριβή και παραπλανητική.

Εξήγησαν ότι, δυστυχώς, εξακολουθούν να υφίστανται καταχρήσεις σε βάρος τους οι συμβασιούχοι και ότι με τη θέσπιση του ΠΔ 164/04 υποβαθμίστηκε το επίπεδο δικαστικής προστασίας τους. Ζητώντας από το ΔΕΚ να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης που θα προστατεύσει ουσιαστικά τους εργαζομένους στην Ελλάδα αποκαθιστώντας και το προστατευτικό αποτέλεσμα του Ν. 2112, όπωςαπαιτούν το κοινοτικό δίκαιο και η ελληνική εργασιακή πραγματικότητα, ανέλυσαντην υποβάθμιση που υπέστησαν οι συμβασιούχοι.

Εξηγώντας τον κυβερνητικό εμπαιγμό τους (από την πρωθυπουργική δέσμευση για τακτοποίηση των 250.000 συμβασιούχων που μειώθηκαν σε 33.000 στην πράξη), οι δικηγόροι τόνισαν στο ΔΕΚ ότι στην Ελλάδα η προσπάθεια να στερηθούν οι συμβασιούχοι κάθε προστασίας φτάνει μέχρι την ωμή παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Προσέθεσαν, δε, ότι φτάνει και μέχρι την κίνηση πειθαρχικών διαδικασιών εναντίον δικαστών, γιατί δικαίωσαν συμβασιούχους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: