Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Η μάχη των συμβασιούχων

Η μάχη των συμβασιούχωνΕκτύπωσηE-mail
Συντάκτης Γιάννης Σπυρούνης   
11.10.08
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λούξεμβούργο, έφτασαν τις διεκδικήσεις τους οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού. 

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί αναμένεται να κρίνουν το εργασιακό μέλλον όλων των συμβασιούχων της Ελλάδας. Στις 8 Οκτωβρίου συζητήθηκαν τα προδικαστικά ερωτήματα που έχουν υποβάλει Πρωτοδικεία της χώρας μας και αναμένονται οι απαντήσεις.

 Υπέρ των συμβασιούχων

 Στο Λουξεμβούργο ταξίδεψαν αντιπροσωπείες συμβασιούχων διαφόρων κλάδων (δασοπυροσβέστες, εκπρόσωποι των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, των Δήμων και των ΕΛΤΑ) μαζί με τον  γεν. γραμματέα της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλιόπουλο. Συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του ΔΕΚ και με πανό και συνθήματα διεκδίκησαν τη δικαίωσή τους.

Στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας βρέθηκε το ΠΔ 164/2004 και οι ανεπάρκειές του, συγκρινόμενο και με τον προηγούμενο νόμο 2112/1920 ο οποίος αντιμετώπιζε τα θέματα κατάχρησης συμβάσεων με ευνοϊκότερο τρόπο. Ακόμα, συζητήθηκε το άρθρο 103 του Συντάγματος ως προς το αν απαγορεύει εντελώς τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Η νομική εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπερασπίστηκε την ισχύ του ΠΔ, καθώς και ότι είναι ο μοναδικός νόμος που εφαρμόζει την Κοινοτική Οδηγία αντικαθιστώντας το νόμο 2112/1920. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής υποστήριξε ότι το ΠΔ εφαρμόζει την Κοινοτική Οδηγία 1990/70ΕΚ και αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη μη κατάχρησης των συμβάσεων. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΔΕΚ και άλλοι δικαστές με τις ερωτήσεις τους τάχθηκαν υπέρ των εργαζομένων, ρωτώντας την εκπρόσωπο της Επιτροπής για το αν μπορούν οι Ελληνες δικαστές να κρίνουν αν οι συμβάσεις μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, αν μπορούν να υπάρξουν νέες διατάξεις που να καλύπτουν το πρόβλημα κατάχρησης των συμβάσεων και αν μπορούν οι δικαστές να ακολουθούν και άλλους νόμους για να αναγνωριστεί η φύση των συμβάσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάσθηκε εν τέλει να παραδεχτεί πως το σύστημα προστασίας του Ν. 2112/1920 είναι προστατευτικό και ότι, πάντως, θα μπορούσε να εφαρμόζεται παράλληλα ο Ν. 2112/1920 με το ΠΔ 164/2004, δηλαδή να μην αποκλείεται η εφαρμογή του Ν. 2112/1920 από το ΠΔ 164/2004. Η Γενική Εισαγγελέας J. Kokott θα εκδώσει την εισήγησή της, η οποία θα είναι σημαντική για την τελική απόφαση, στις 4 Δεκεμβρίου.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των εργαζομένων, Κ. Τοκατλίδης και Φ. Δερμιτζάκη, δήλωσαν μετά τη δίκη τα εξής: «Έχουμε τη βάσιμη αισιοδοξία ότι η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα επιφέρει την προσδοκώμενη αποκατάσταση και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου στην Ελλάδα, που δυστυχώς συνεχίζουν να υφίστανται κατάχρηση, έξι και πλέον έτη μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την ενσωμάτωση της Οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γ.Σ. της Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ. και αρχαιολόγος της Ζ' ΕΠΚΑ Κώστας Αντωνόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε πως επιτέλους αρχίζει να διακρίνεται φως στο τούνελ για τους ταλαιπωρημένους συμβασιούχους μετά τη δίκη αυτή. «Το περασμένο διάστημα γίναμε μάρτυρες των διωγμών που εξαπέλυσε η κυβέρνηση εις βάρος συμβασιούχων που παρέμεναν στην εργασία τους, αφού προηγουμένως είχαν προσφύγει στα Ελληνικά Δικαστήρια και είχαν προσωρινά δικαιωθεί. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η απασχόληση εργαζομένων σε διάφορες υπηρεσίες του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις. Σε άλλες περιπτώσεις εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία μόνο και μόνο λόγω της συμπλήρωσης 24μήνου που θέτει το Π.Δ.164/2004 ως το μέγιστο χρόνο απασχόλησης ενός συμβασιούχου στην ίδια υπηρεσία, χωρίς να μπορούν να βρουν αλλού απασχόληση στην ειδικότητά τους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους έκτακτους αρχαιολόγους και συντηρητές στο υπουργείο Πολιτισμού. Ευτυχώς γι' αυτούς, τον τελευταίο λόγο έχουν τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Φαίνεται πως η δικαίωση, που συχνά αργεί να έρθει, είναι περισσότερο υπόθεση αντοχής και επιμονής» είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

http://209.85.135.104/search?q=cache:qDPYKyY-IG8J:www.protinews.gr/index.php%3Foption%3Dcom_content%26task%3Dview%26id%3D10904%26Itemid%3D1+συμβασιούχοι+δικαστήριο&hl=el&ct=clnk&cd=1&gl=gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: