Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Επιστολή Προς τις Πρυτανικές Αρχές

Σύλλογος Συμβασιούχων Υπαλλήλων Πολυτεχνείου Κρήτης

Χανιά, 10-11-2008
Αρ. Πρωτ.:872

Επιστολή Προς τις Πρυτανικές Αρχές

Προς:
Πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Γρυσπολάκη Ιωακείμ
Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, κ. Πατεράκη Μιχαήλ
Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Βαρότση Νικόλαο

Κύριε Πρύτανη, κύριοι Αντιπρυτάνεις
Για δεύτερη φορά φέτος, συμβασιούχοι υπάλληλοι του Πολυτεχνείου Κρήτης, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της απόλυσης. Στις 31 Δεκεμβρίου 2008, με την οριστική λήξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης (ΕΠΕΑΕΚ), 11 από τους 14 υπαλλήλους του νεοσύστατου τμήματος της Αρχιτεκτονικής αποχωρούν από το ίδρυμα καθώς και 6 από τους 9 υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης. Ένα μήνα αργότερα, τις 31 Ιανουαρίου 2009 λήγουν οι συμβάσεις 8 εργαζομένων του Τμήματος Συντήρησης της Τεχνικής Υπηρεσίας. Την ίδια στιγμή αρκετοί συνάδελφοι σε άλλες υπηρεσίες του ιδρύματος εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους ενώ έχει υποβαθμιστεί το καθεστώς εργασίας τους και επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
Στην διάρκεια του καλοκαιριού, όταν έληξαν οι συμβάσεις 11 εργαζομένων από διάφορες υπηρεσίες του Ιδρύματος η Διοίκηση δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης λύσης και παρουσίασε ως λύση στο πρόβλημα την υπογραφή της τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 679/76) που θα επέτρεπε στα Ιδρύματα την πρόσληψη εργαζομένων μέσω των Ειδικών Λογαριασμών (ΕΛΚΕ) των Ιδρυμάτων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η ΚΥΑ έχει υπογραφεί μόνο από το Υπουργείο Παιδείας ενώ είναι άγνωστο αν και πότε θα υπογραφεί τελικά από το Υπουργείο Οικονομικών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την εξαγγελία για κατ’ εξαίρεσιν πρόσληψη με 8μηνες συμβάσεις του προσωπικού που εργάζεται στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Η εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, που θα έπρεπε να ξεκινά από την 1/1/2009, έχει μετατεθεί επ’ αόριστον καθώς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών δεν έχουν ακόμα απαντήσει.
Από τα παραπάνω δεδομένα γίνεται σαφές ότι η Διοίκηση του Ιδρύματος οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και να προστατευθεί η εργασιακή σχέση των εργαζομένων με το Ίδρυμα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια υπηρεσίας.
Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψιν ότι η αναπτυξιακή πορεία που ακολούθησαν τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα τα τελευταία χρόνια οφείλεται, όχι μόνο στις ευκαιρίες που έδωσε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά και στους ανθρώπους που τις υλοποίησαν, καταθέτοντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Συνεπώς, απομάκρυνση των υπαλλήλων ή αντικατάστασή τους σημαίνει ταυτόχρονη αναστολή της αναπτυξιακής δραστηριότητας, υποβάθμιση των υπηρεσιών που στελεχώνουν και ουσιαστική διαγραφή όλου αυτού του χρόνου αλλά και των πόρων που δαπανήθηκαν από το ίδρυμα.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι υπάλληλοι αυτοί, αν και εργάζονται με καθεστώς συμβάσεων, ουσιαστικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Ίδρυμα ενώ έχουν κριθεί εξαιρετικά εργατικοί, αφοσιωμένοι και πρόθυμοι στα καθήκοντά τους, έχοντας αναπτύξει την απαραίτητη εμπειρία και άριστες σχέσεις με το υπόλοιπο προσωπικό, όπως διατυπώνεται στις εισηγήσεις των προϊσταμένων των τμημάτων τους προς την πρυτανεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να μας ενημερώσουν οι Πρυτανικές Αρχές για τον διοικητικό σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί τόσο για την βραχυπρόθεσμη όσο και την μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος, καθώς ο χρόνος που απομένει είναι εξαιρετικά λίγος.
Ταυτόχρονα ζητάμε:
Ø Να προωθηθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ø Να μην απομακρυνθεί κανένας συμβασιούχος από την θέση του, ούτε να υποβαθμιστεί το καθεστώς εργασίας του.
Ø Να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής σε όσους απολύθηκαν κατά την διάρκεια της χρονιάς με την επαναπροκήρυξη των θέσεων λαμβάνοντας υπόψιν τα εξειδικευμένα προσόντα που απαιτούν οι θέσεις αυτές.



Το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας


Παπαδάκη Ευαγγελία Ζωή Καστελιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: