Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

09/07/2008 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ "Μόνο υποσχέσεις για τους συμβασιούχους" Άρθρο του Δημήτρη Μαριδάκη

ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μόνο υποσχέσεις για τους συμβασιούχους
Επιτακτική είναι η ανάγκη της επίλυσης του προβλήματος των 29 συμβασιούχων υπαλλήλων του Πολυτεχνείου Κρήτης των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Το ίδρυμα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ οι εργαζόμενοι, που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, θα βρεθούν στον δρόμο.
Χθες πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης συνάντηση μεταξύ των συμβασιούχων εργαζομένων και εκπροσώπων των υποψηφίων πρυτανικών σχημάτων.
Όπως έγινε γνωστό από μέρους της πρυτανικής αρχής - παρότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας- το υπουργείο Παιδείας μέχρι στιγμής απαντά με υποσχέσεις χωρίς να δίνει συγκεκριμένη λύση στο θέμα που έχει προκύψει.
Από τη μεριά τους, οι συμβασιούχοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους καθώς όπως τόνισαν ενημερώθηκαν για τη λήξη των συμβάσεών τους αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται μόλις πριν από λίγες εβδομάδες (18 Ιουνίου) σε συνάντηση που είχε ο Σύλλογος Συμβασιούχων με την πρυτανική αρχή.
"Σε αυτή τη συνάντηση μας είπαν ότι δεν θα ανανεωθούν ξανά οι συμβάσεις των συμβασιούχων, ούτε με τη μορφή κάποιας παράτασης, και δεν μπορούν επίσης να προκηρύξουν νέες θέσεις εργασίας παρά μονό εάν έχουν στα χεριά τους την τροποποιημένη ΚΥΑ", τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβασιούχων Υπαλλήλων Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Ασλάνης και πρόσθεσε ότι εκτός από τους 29 συμβασιούχους -που φεύγουν μέχρι 31 Αυγούστου- έπονται και άλλοι 5 υπάλληλοι της βιβλιοθήκης που λήγουν οι συμβάσεις τους τον Δεκέμβριο του 2008 αλλά και άλλοι 9 συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους στις 31 Ιανουαρίου του 2009.
"Το πρόβλημα υπάρχει σε 2 κατηγορίες συμβασιούχων μέσα στο Πολυτεχνείο. Η μία είναι οι συμβασιούχοι στο πλαίσιο προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ του Γ' ΚΠΣ που λήγουν σε όλη την Ελλάδα στα διάφορα ΑΕΙ και τα επιμέρους προγράμματα του Πολυτεχνείου Κρήτης - δηλαδή προγράμματα που χρηματοδοτούνται οι υπάλληλοι από τα αποθεματικά του ιδρύματος. Και για τις 2 κατηγορίες υπαλλήλων η Πρυτανεία δεν μας έχει δώσει άμεση λύση".
Ο κ. Ασλάνης επεσήμανε ακόμα: "Ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση γιατί εκτός από το πρόβλημα της ανεργίας που δημιουργείται σε όλους τους υπαλλήλους, υπάρχει το ενδεχόμενο αν δημιουργηθεί κάποιο μικρό κενό μεταξύ των συμβάσεων να μην έχουμε προϋπηρεσία για 3 -4 μήνες και να μην μπορούμε να μονιμοποιηθούμε στο μέλλον. Αυτό θα είναι μια πολύ μεγάλη αδικία για άτομα που εργάζονται 4 με 5 χρόνια κι είναι άτομα μεγάλης ηλικίας 30-40 χρονών με οικογένειες".
Η ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ
Από μέρους της πρυτανικής αρχής ο αντιπρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Βαρότσης, χαρακτήρισε το θέμα "πολύ σοβαρό" και πρόσθεσε: "Δυστυχώς η πολιτεία δεν μας δίνει τα μέσα ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να απασχολούμε αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς, ως διοίκηση, έχουμε εδώ και καιρό κάνει διάφορες ενέργειες εκεί που πρέπει και κατά κύριο λόγο προς το υπουργείο Παιδείας ώστε να μπορέσει να δώσει λύση στο πρόβλημα που δεν είναι πρόβλημα μόνο του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά κι όλων των άλλων πανεπιστημίων".
Ερωτηθείς ο κ. Βαρότσης τι προτίθεται να κάνει η πρυτανική αρχή για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που πρόκειται να δημιουργήσει η αποχώρηση των συμβασιούχων σημείωσε:
Έχουμε ήδη ξεκινήσει ενέργειες και κάνουμε συνεχή διαβήματα στο υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες ο πρύτανης (σ.σ. Ι. Γρυσπολάκης) έστειλε ένα αυστηρότατο γράμμα προς τον υπουργό Παιδείας ζητώντας του να αναλάβει τις ευθύνες του για τα κενά που θα δημιουργηθούν στις λειτουργίες των πανεπιστημίων. Έχουμε υποσχέσεις από το υπουργείο Παιδείας αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε".
Αναφορικά με τις δυνατότητες ανανέωσης των συμβάσεων των υπαλλήλων ο κ. Βαρότσης τόνισε: "Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν οι συμβάσεις να ανανεωθούν διότι υπάρχει ο νόμος 164/2004 ο οποίος προβλέπει κάποιες διαδικασίες σε σχέση με τις προσλήψεις, τις επαναπροσλήψεις κ.λπ. Εμείς αυτό που θα διεκδικήσουμε καταρχάς είναι να υπάρξουν πιστώσεις τέτοιες ώστε να μας επιτρέψουν να προκηρύξουμε θέσεις κι όπου μπορούμε, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, να πριμοδοτήσουμε τους ανθρώπους που ήδη δούλευαν ώστε να καταλάβουν αυτοί τις θέσεις".
Ο Γ. ΦΙΛΗΣ
Ο υποψήφιος πρύτανης Γιάννης Φίλης υπογράμμισε για τους συμβασιούχους ότι "αυτοί οι άνθρωποι είναι απόλυτα απαραίτητοι για τη λειτουργία του ιδρύματος" και πρόσθεσε ότι "δεν είναι θέμα μόνο ανθρώπινο, που είναι βασικό για αυτούς, αλλά είναι και θέμα επιβίωσης του Πολυτεχνείου".
Συνεχίζοντας, ο κ. Φίλης άφησε αιχμές για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος επισημαίνοντας: "Το άλλο είναι ότι όταν πέρνεις κάποιον και τον βάζεις σε μια δουλειά και τον πληροφορείς μέσα σε λίγες εβδομάδες ότι φεύγει αυτό είναι πλέον απάνθρωπο. Είναι μια κατάσταση που δεν είναι πολιτισμένη. Πρέπει να βρεθεί οπωσδήπουτε τρόπος, δεν ξέρω ποιος θα είναι από πλευράς τεχνικής, διότι χρειάζονται (σ.σ. οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι) για το ίδρυμα. Διότι δεν μπορεί κανείς να τους αδειάζει στον δρόμο μέσα σε λίγες εβδομάδες διότι δεν είναι τρόπος ακαδημαϊκής συμπεριφοράς. Ξέρω, όμως, ότι στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που υπήρχε μεγάλη ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί έμειναν. Βρήκε τρόπο το υπουργείο και τους κράτησε".

Δημήτρης Μαριδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: