Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Η Ν.Δ. λέει: «Θα υπάρχει μοριοδότηση όσο υπάρχουν συμβασιούχοι»

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=89362
«Θα υπάρχει μοριοδότηση όσο υπάρχουν συμβασιούχοι»
Επιβεβαίωση του χθεσινού ρεπορτάζ του ΕΤ από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Τετάρτη, 13.05.09
«Οσο υπάρχουν συμβασιούχοι με αυτό το καθεστώς θα υπάρχει και μοριοδότηση», δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι σύντομα θα εκδοθεί προκήρυξη για τη μονιμοποίηση των 5.500 εποχικών δασοπυροσβεστών.

Ο κ. Παυλόπουλος μιλώντας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τις ευρωεκλογές αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων με αφορμή τη χθεσινή αποκάλυψη του ΕΤ σχετικά με την επέκταση μέχρι και το 2011 του νόμου της μοριοδότησης. Ο υπουργός Εσωτερικών όχι μόνο επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ΕΤ αλλά τόνισε ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο νόμος της μοριοδότησης είναι η μοναδική συνταγματική διέξοδος για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Υπογράμμισε, δε, ότι με το νόμο αυτό δεν αδικούνται οι συμβασιούχοι, αφού τους παρέχεται η δυνατότητα να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ετοιμάζει διαγωνισμό για την πρόσληψη των 5.500 εποχικών δασοπυροσβεστών. Η σχετική προκήρυξη θα εκδοθεί σύντομα από το υπουργείο Εσωτερικών και λόγω του νόμου της μοριοδότησης όσοι από τους 5.500 δασοπυροσβέστες πληρούν τα κριτήρια θα έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιηθούν στο Δημόσιο.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) και επιτέθηκε σε μερίδα δικηγόρων που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την απόφαση ΔΕΚ βάσει των δικών τους συμφερόντων. «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι σαφής και αμετάκλητη.Από τη στιγμή που υπερισχύει το εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας όλες οι προσφυγές εργαζομένων θα προσκρούουν στις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας που απαγορεύουν τις αυτόματες μετατροπές των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΝΟΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ KAI ΦΩΤΙΑ

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

...ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΣΑΤΣΑΡΕΣ ΑΠΟ Ν.Δ.

Παρατείνεται μέχρι το 2011 ο νόμος περί μοριοδότησης
Τρίτη, 12.05.09
«Παράθυρο» για 150.000 συμβασιούχους

Διέξοδο για τους 150.000 (και πλέον) συμβασιούχους ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών με παράταση του νόμου της μοριοδότησης μέχρι και το 2011.

Μετά την «καταδικαστική» για τους συμβασιούχους απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να παρατείνει την ισχύ του νόμου 3320/05 μέχρι και το τέλος του 2011, ώστε να μονιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμβασιούχοι που απασχολούνται στο στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παυλόπουλος ετοιμάζεται να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς έχουν διαπιστωθεί μεγάλες καθυστερήσεις στο ΑΣΕΠ σχετικά με την έκδοση και τον έλεγχο των προκηρύξεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν προχωρούν οι προσλήψεις στο Δημόσιο με το ρυθμό που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση. Ειδικά αυτή την εποχή λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν περιοριστεί οι δαπάνες του κράτους, για την εξοικονόμηση χρημάτων. Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι «ψαλίδι» της τάξεως του 10% σε όλες τις δαπάνες, ακόμη και στις προσλήψεις.

Ο κ. Παυλόπουλος επεξέτεινε πέρυσι το μέτρο της μοριοδότησης, η ισχύς του οποίου έληγε στο τέλος του 2009, μέχρι και το 2010, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για τους συμβασιούχους που δεν έχουν προλάβει να μονιμοποιηθούν. Δικαίωμα στη μοριοδότηση έχουν όλοι οι συμβασιούχοι που δεν μονιμοποιηθήκαν από το ΑΣΕΠ με προϋπηρεσία από το 1990 μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης διαγωνισμού από το φορέα που ήδη εργάζονται. Ο νόμος της μοριοδότησης (3320/05) προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που έχουν 24 μήνες και άνω προϋπηρεσία σε ένα δημόσιο φορέα μπορούν να πριμοδοτηθούν με μόρια που φτάνουν μέχρι και το 50% των μορίων που ορίζει η κάθε προκήρυξη. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι ο φορέας στον οποίο απασχολούνται οι συμβασιούχοι να εκδώσει προκήρυξη για την κάλυψη μόνιμων θέσεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε συμβασιούχος δεν έχει δικαίωμα να μετάσχει σε οποιονδήποτε διαγωνισμό του Δημοσίου. Απλά δεν θα τυγχάνει της αυξημένης μοριοδότησης. Για τους συμβασιούχους στα ΚΕΠ η μοριοδότηση φτάνει το 55% και, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, δεν αποκλείεται μέσα στο 2010 να βγει νέα προκήρυξη διαγωνισμού με σκοπό τη μονιμοποίηση τουλάχιστον 500 συμβασιούχων.

Με αυτή τη διαδικασία το υπουργείο Εσωτερικών δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους 40.156 συμβασιούχους που «έκοψε» το ΑΣΕΠ επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα 164/04 προκειμένου οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου να μετατραπούν σε αορίστου.

Ωστόσο η παράταση του νόμου 3320/05 δίνει τη δυνατότητα και στους συμβασιούχους, που έχουν προσληφθεί από το 1990 και μετά, να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους, καθώς έχουν συμπληρώσει τους 24 μήνες προϋπηρεσίας που θεωρείται βασική προϋπόθεση για να τύχει ένας συμβασιούχος των ευεργετημάτων του νόμου. Το σημαντικό βέβαια στην υπόθεση είναι ότι πλέον στο νόμο της μοριοδότησης συμπεριλαμβάνονται και συμβασιούχοι που προσελήφθησαν μετά το 2004.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών για να μπορέσει να εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα μαζικής μονιμοποίησης συμβασιούχων, όπως το 1674/04, θα πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτό μπορεί να γίνει μετά τον Ιούλιο του 2013. Από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΤΡΙΤΗ 12/05/09

ΣΧΟΛΙΟ: ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Άρθρο από το blog "Το "ΣυνδιΣκαλίζω" είναι το όνομα της εφημερίδας του Ενωτικού Σωματείου Εργαζομένων Δ.Β.Α. (Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών) "

Κυριακή, 10 Μάϊος 2009

http://enotikosomatiodba.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

Συμβασιούχοι & Απόφαση Δ.Ε.Κ.

Στις 23 Απριλίου 2009 το Δ.Ε.Κ. (Τρίτο Τμήμα) εξέδωσε την πολυαναμενώμενη απόφαση του που αφορά στο ζήτημα των Συμβασιούχων. Απόφαση που προκάλεσαν προδικαστικά ερωτήματα Πρωτοδίκη του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνου και που σαφέστατα δίνει ελπίδες για την συνέχιση του αγώνα γιά την οριστική δικαίωση των συναδέλφων συμβασιούχων.

Τα νομικά συμπεράσματα της εν λόγω απόφασης, όπως διατυπώθηκαν και αξιολογήθηκαν από το νομικό μας σύμβουλο κ. Δημήτρη Περπατάρη, έχουν ως εξής:

1. Ο Έλληνας (Εθνικός Δικαστής) έχει ευρύτατες αρμοδιότητες να προστατεύσει τους προσφεύγοντες ενώπιόν του συμβασιούχους αντίθετα με τα πορίσματα περί απαγορευτικού μονόδρομου που επικαλούνταν η Κυβέρνηση και η οριακή πλειοψηφία του Αρείου Πάγου.

2. Όλες οι κυβερνήσεις των Κρατών - Μελών και πρωτίστως η Ελληνική έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την πλήρη αποτελεσματικότητα των κανόνων του Κοινοτικού Δικαίου για τους συμβασιούχους και μάλιστα όχι μόνο στην περίπτωση μη μεταφοράς ή μη ορθής μεταφοράς της Κοινοτικής Οδηγίας αλλά και στην περίπτωση που τα εθνικά μέτρα δεν εφαρμόζονται κατά τρόπο αποτελεσματικό.

3. Μπορεί να κριθεί ότι η προστασία που προσέφερε ήδη από το 1920 ο νόμος 2112 αποτελεί ισοδύναμο νομοθετικό μέτρο προστασίας των συμβασιούχων που απασχολούνται υπό καθεστώς πάγιας και διαρκούς εκμετάλευσης στην Ελλάδα, το δε επίπεδο προστασίας τους δεν μπορεί και δεν πρέπει αν χειροτερεύσει όσα Π.Δ. περιορισμένης τακτοποίησης και αν σκαρφιστούν οι εκάστωτε Κυβερνητικοί εγκέφαλοι. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι μπορούν να επικαλούνται την προστασία της Οδηγίας έναντι του Δημοσίου όταν αυτό ενεργεί ως εργοδότης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών υποδεχόμενο την απόφαση του Δ.Ε.Κ., κατέστησε σαφές δια στόματος του ίδιου του Υπουργού κ. Προκόπη Παυλόπουλου οτι ΔΕΝ προτείθεται να προβεί σε οποιδήποτε νομοθετική ρύθμιση τακτοποίησης συμβασιούχων. Ωστόσο, το ζήτημα θα απασχολήσει ξανά το Ευρωπαικό Δικαστήριο αφού εκκρεμούν και άλλα προδικαστικά ερωτήματα από το πρωτοδικίο της Λειβαδιάς. Εκεί περιμένουμε να γίνει νύξη και για την τροπολογία που έγινε για το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου ουσιαστικά η Ελληνική Κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση «έπληξε» τον 24μηνο περιορισμό διαδοχικών συμβάσεων, διάταξη που την επικαλέστηκε ως προστατευτική για τους συμβασιούχους κατά την συζήτηση στο Δ.Ε.Κ.

Συνάδελφοι, το Ενωτικό Σωματείο, καλεί τους συμβασιούχους του Δ.Β.Α. σε διαρκή εγρήγορση και ενεργοποίηση, πρέπει όλοι να βγούν από το λήθαργο που τους οδήγησαν παπαγαλάκια και μαθητευόμενοι μάγοι που δήθεν θα ασκούσαν την «καθοριστική» επιρροή τους προκειμένου να βγάλουν λαγούς τακτοποίησης από τα τρύπια τους καπέλα, καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο είτε τον εφησυχασμό, είτε το φόβο.

Εν αναμονή της υποδοχής που θα τύχει η απόφαση του Δ.Ε.Κ. από τους Έλληνες Δικαστές, που στο πρόσφατο παρελθόν όντας απαλλαγμένοι από αποφάσεις τηλεφωνικών συνεδριάσεων, δικαίωσαν μεταξύ άλλων και συμβασιούχους του Δ.Β.Α.,(τους οποίους η Διοίκηση έστειλε στο Εφετείο) δηλώνουμε ευθαρσώς και δημόσια για ακόμα μια φορά ότι οι συμβασιούχοι του Δ.Β.Α. παρότι αυτασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ (ταμείο εργοδοτών), παρότι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, απασχολούνται με όρους ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, αποτελούν το 1/3 του προσωπικού του Βρεφοκομείου και προσφέρουν εξίσου με τους υπόλοιπους συναδέλφους.