Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Με την λήξη των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων χρηματοδότησης (ΕΠΕΑΕΚ) ένα μεγάλο κύμα συμβασιούχων εργαζομένων, που επί σειρά ετών στελέχωναν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας , απολύονται. Πρόκειται για τους ανθρώπους που ανέλαβαν την υλοποίηση νέων υπηρεσιών στα ιδρύματα αλλά ταυτόχρονα κάλυψαν και πάγιες ανάγκες που ήδη υπήρχαν. Για τον λόγο αυτό, η απομάκρυνση των υπαλλήλων δεν συνεπάγεται μόνο την αναστολή κάθε αναπτυξιακής διαδικασίας αλλά και την συνολική υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρείχαν. Συγκεκριμένα στο Πολυτεχνείο Κρήτης πλήττονται υπηρεσίες όπως το Γραφείο Διασύνδεσης, η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης και το νεοσύστατο τμήμα της Αρχιτεκτονικής, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων είναι συμβασιούχοι.
Την ίδια στιγμή οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών του Ιδρύματος πέραν των αυτών που αφορούν τους ΕΛΚΕ. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα της μη τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΥΑ 679/76), όπως είχε προταθεί από τα Ιδρύματα. Συνεπώς, οι συμβάσεις που μέχρι τώρα συνάπτονταν μέσω των κονδυλίων των ΕΛΚΕ, για την κάλυψη ιδιαίτερων αναγκών κάθε ιδρύματος , δεν μπορούν να ανανεωθούν ούτε να επαναπροκηρυχθούν, για θέσεις μη ερευνητικού προσωπικού. Σε αυτήν την περίπτωση ανήκουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στο Τμήμα Συντήρησης της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Ταυτόχρονα, το προεδρικό διάταγμα 164/2004, που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Π. Παυλόπουλος ως λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων συμβασιούχων, απαγορεύει ρητά την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου είτε εξαρτημένης εργασίας είτε έργου, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με το διάταγμα, όλες οι συμβάσεις εργαζομένων χρονικής διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης των 2 συνεχόμενων ετών, που κρίθηκαν από το ΑΣΕΠ ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μέχρι και το 2004, μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εκείνους που την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είχαν συμπληρώσει διετία, αλλά τώρα πλέον έχουν, καθώς και για όσους προσλήφθηκαν την τετραετία που ακολούθησε. Δεν θα πρέπει να κριθούν και εκείνοι για το αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να γίνουν αορίστου χρόνου;
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, η ευρωπαϊκή νομοθεσία με την οποία υποτίθεται ότι εναρμονίζεται το διάταγμα, θεωρεί δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κριθούν μετά την πάροδο της διετίας ή την ολοκλήρωση του έργου που εκτελούν και να απολυθούν μόνο στην περίπτωση που δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ωστόσο στα ελληνικά δεδομένα εφαρμόζεται μόνο το σκέλος της απόλυσης. Για αυτό άλλωστε ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, του οποίου η απόφαση αναμένεται αρχές Ιανουαρίου 2009.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει σήμερα το καθεστώς εργασίας των συμβασιούχων υπαλλήλων είναι εξαιρετικά δυσχερές. Τα περιθώρια αυτονομίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην διαχείριση του προβλήματος είναι περιορισμένα και όσο κι αν οι ανάγκες το επιτάσσουν δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες αντίδρασης από τα ιδρύματα. Ωστόσο το ενδεχόμενο της δυσλειτουργίας και της υποβάθμισης των υπηρεσιών είναι άμεσα ορατό και προκύπτει το ερώτημα πως μπορούμε να συζητάμε σήμερα για πραγματική ανάπτυξη και αναβάθμιση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όταν δεν έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δράσεων που υλοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια;
Από την άλλη μεριά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα όπλο για να διασφαλίσουν την θέση τους. Μετά από 2, 4 ή ακόμα και πάνω από 6 χρόνια εργασίας στο ίδιο αντικείμενο, η αναγκαιότητα παραμονής τους στις θέσεις που στελεχώνουν είναι παραπάνω από προφανής. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι υπάλληλοι αυτοί έχουν κριθεί εξαιρετικά εργατικοί, αφοσιωμένοι και πρόθυμοι στα καθήκοντά τους, έχοντας αναπτύξει την απαραίτητη εμπειρία και άριστες σχέσεις με το υπόλοιπο προσωπικό, όπως αναφέρεται στις εισηγήσεις των προϊσταμένων. Αν οι υπηρεσίες, και κατ’ επέκταση τα ιδρύματα κρίνουν θετική και απαραίτητη την παραμονή τους, γιατί να μην υπάρχει μια διαδικασία που να την διασφαλίζει;
Είναι σημαντικό, όλη η κοινότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης να γνωρίζει την παραπάνω κατάσταση. Στην διάρκεια του 2008 από το Πολυτεχνείο Κρήτης θα απομακρυνθούν συνολικά 38 εργαζόμενοι και ακόμα και αν οι χειρισμοί της Διοίκησης του Ιδρύματος επιτύχουν την επαναπροκήρυξη κάποιων από τις θέσεις που θα κενωθούν, το πρόβλημα στην ουσία του παραμένει, θα προκύπτει και θα εντείνεται διαρκώς. Οι υπηρεσίες θα εκπαιδεύουν εργαζομένους οι οποίοι ακριβώς την στιγμή που θα είναι σε θέση να προσφέρουν τα μέγιστα στην υπηρεσία τους θα πρέπει να φύγουν.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα η εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων, η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η στήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας που συντελούνται σε αυτά είναι κάτι παραπάνω από ζητούμενο, καθώς επιχειρείται η εξομοίωση του δημοσίου πανεπιστημίου με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ενώ η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποδυνάμωση σε επίπεδο προσωπικού είναι άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της υποβάθμισής του Δημοσίου Πανεπιστημίου.
Με το παρόν ψήφισμα, θέτουμε υπ’ όψιν της Συγκλήτου του Ιδρύματος, την παραπάνω κατάσταση και ζητάμε:

Ø Να προωθηθεί, με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Ιδρύματος, οριστική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ø Σαν προσωρινή λύση, να δοθεί η δυνατότητα επαναπρόσληψης σε όσους απολύθηκαν κατά την διάρκεια της χρονιάς ή θα απολυθούν στο προσεχές μέλλον. Να γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων στις οποίες εργάζονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα εξειδικευμένα προσόντα που απαιτούν οι θέσεις αυτές, χωρίς να υποβαθμιστεί το καθεστώς εργασίας τους.


Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Παπαδάκη Ευαγγελία Ζωή Καστελιανού

Παράσταση Διαμαρτυρίας έξω από την Σύγκλητο

Στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 26/11/2008 αποφασίστηκε να γίνει Παράσταση Διαμαρτυρίας έξω από την Σύγκλητο που θα διεξαχθεί στις 28/11/08 με ταυτόχρονη 3ωρη στάση εργασίας (8.30 - 11.30) των συμβασιούχων του Ιδρύματος. Στόχος είναι η ενημέρωση του ανώτατου οργάνου του Ιδρύματος για το θέμα ενώ έχει κατατεθεί και σχετικό ψήφισμα του Συλλόγου για να συμπεριληφθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ώστε να συζητηθεί. Η συμμετοχή όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων του Ιδρύματος κρίνεται απαραίτητη. Επίσης καλούμε και τα μέλη των άλλων συλλόγων (Μονίμων, ΔΕΠ, Μεταπτυχιακών, Φοιτητών, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ) να μας συμπαρασταθούν

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Πρόσκληση σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση

Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Υπαλλήλων του Π.Κ. καλεί τα μέλη του σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 26/11 και ώρα 13.00 στην αίθουσα Β1 001. Ταυτόχρονα καλεί και τα μέλη των άλλων συλλόγων του ιδρύματος (ΔΕΠ, Μεταπτυχιακών, Φοιτητών, Μονίμων υπαλλήλων, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ)να συμμετέχουν στην συζήτηση με σκοπό την ενημέρωση τους και την διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου αποφάσεων και δράσεων σε σχέση με το θέμα. Ευχαριστούμε

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Συνέλευση Συμβασιούχων Πολυτεχνείου Κρήτης

Καλούνται όλοι οι συμβασιούχοι του Πολυτεχνείου, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους, σε γενική συνέλευση του συλλόγου μας που θα γίνει την Τρίτη 18/11/2008 στις 14:00 στην αίθουσα Ε3002 των ΗΜΜΥ. Η παρουσία σας είναι απαραίτητη στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, προκειμένου να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον μας στο Πολυτεχνείο.

Από το Δ.Σ.

Η βιβλιοθήκη σας προσφέρει ένα ταξίδι στο μέλλον


Επιστολή Προς τις Πρυτανικές Αρχές

Σύλλογος Συμβασιούχων Υπαλλήλων Πολυτεχνείου Κρήτης

Χανιά, 10-11-2008
Αρ. Πρωτ.:872

Επιστολή Προς τις Πρυτανικές Αρχές

Προς:
Πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Γρυσπολάκη Ιωακείμ
Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, κ. Πατεράκη Μιχαήλ
Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Βαρότση Νικόλαο

Κύριε Πρύτανη, κύριοι Αντιπρυτάνεις
Για δεύτερη φορά φέτος, συμβασιούχοι υπάλληλοι του Πολυτεχνείου Κρήτης, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της απόλυσης. Στις 31 Δεκεμβρίου 2008, με την οριστική λήξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης (ΕΠΕΑΕΚ), 11 από τους 14 υπαλλήλους του νεοσύστατου τμήματος της Αρχιτεκτονικής αποχωρούν από το ίδρυμα καθώς και 6 από τους 9 υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης. Ένα μήνα αργότερα, τις 31 Ιανουαρίου 2009 λήγουν οι συμβάσεις 8 εργαζομένων του Τμήματος Συντήρησης της Τεχνικής Υπηρεσίας. Την ίδια στιγμή αρκετοί συνάδελφοι σε άλλες υπηρεσίες του ιδρύματος εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους ενώ έχει υποβαθμιστεί το καθεστώς εργασίας τους και επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
Στην διάρκεια του καλοκαιριού, όταν έληξαν οι συμβάσεις 11 εργαζομένων από διάφορες υπηρεσίες του Ιδρύματος η Διοίκηση δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης λύσης και παρουσίασε ως λύση στο πρόβλημα την υπογραφή της τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 679/76) που θα επέτρεπε στα Ιδρύματα την πρόσληψη εργαζομένων μέσω των Ειδικών Λογαριασμών (ΕΛΚΕ) των Ιδρυμάτων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η ΚΥΑ έχει υπογραφεί μόνο από το Υπουργείο Παιδείας ενώ είναι άγνωστο αν και πότε θα υπογραφεί τελικά από το Υπουργείο Οικονομικών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την εξαγγελία για κατ’ εξαίρεσιν πρόσληψη με 8μηνες συμβάσεις του προσωπικού που εργάζεται στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Η εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, που θα έπρεπε να ξεκινά από την 1/1/2009, έχει μετατεθεί επ’ αόριστον καθώς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών δεν έχουν ακόμα απαντήσει.
Από τα παραπάνω δεδομένα γίνεται σαφές ότι η Διοίκηση του Ιδρύματος οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και να προστατευθεί η εργασιακή σχέση των εργαζομένων με το Ίδρυμα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια υπηρεσίας.
Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψιν ότι η αναπτυξιακή πορεία που ακολούθησαν τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα τα τελευταία χρόνια οφείλεται, όχι μόνο στις ευκαιρίες που έδωσε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά και στους ανθρώπους που τις υλοποίησαν, καταθέτοντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Συνεπώς, απομάκρυνση των υπαλλήλων ή αντικατάστασή τους σημαίνει ταυτόχρονη αναστολή της αναπτυξιακής δραστηριότητας, υποβάθμιση των υπηρεσιών που στελεχώνουν και ουσιαστική διαγραφή όλου αυτού του χρόνου αλλά και των πόρων που δαπανήθηκαν από το ίδρυμα.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι υπάλληλοι αυτοί, αν και εργάζονται με καθεστώς συμβάσεων, ουσιαστικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Ίδρυμα ενώ έχουν κριθεί εξαιρετικά εργατικοί, αφοσιωμένοι και πρόθυμοι στα καθήκοντά τους, έχοντας αναπτύξει την απαραίτητη εμπειρία και άριστες σχέσεις με το υπόλοιπο προσωπικό, όπως διατυπώνεται στις εισηγήσεις των προϊσταμένων των τμημάτων τους προς την πρυτανεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να μας ενημερώσουν οι Πρυτανικές Αρχές για τον διοικητικό σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί τόσο για την βραχυπρόθεσμη όσο και την μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος, καθώς ο χρόνος που απομένει είναι εξαιρετικά λίγος.
Ταυτόχρονα ζητάμε:
Ø Να προωθηθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ø Να μην απομακρυνθεί κανένας συμβασιούχος από την θέση του, ούτε να υποβαθμιστεί το καθεστώς εργασίας του.
Ø Να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής σε όσους απολύθηκαν κατά την διάρκεια της χρονιάς με την επαναπροκήρυξη των θέσεων λαμβάνοντας υπόψιν τα εξειδικευμένα προσόντα που απαιτούν οι θέσεις αυτές.



Το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας


Παπαδάκη Ευαγγελία Ζωή Καστελιανού

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Την Πέμπτη 13/11/2008 στην αίθουσα Β1 003 στις 14.00μ.μ. το Δ.Σ. του Συλλόγου Συμβασιούχων καλεί τα μέλη σε Γενική Συνέλευση

Συνέλευση με θέματα:
-ενημέρωση μελών για συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές
- εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη λήξη των συμβάσεων σε Βιβλιοθήκη, Αρχιτεκτονική και Τμήμα Συντήρησης.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου 3/11/08

Νέα σύσταση του Δ.Σ. μετά τις εκλογές στις 15.10.08

Πρόεδρος: Παπαδάκη Ευαγγελία, τηλ: 28210-37441
Αντιπρόεδρος: Χαιρετάκη Ελίνα
Γραμματέας: Καστελιανού Ζωή, τηλ: 28210-37436
Ταμίας: Φακωτάκης Αντώνιος
Μέλος: Τεντζέρης Νικόλαος