Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Συμβασιούχος ο ένας στους 2

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων (55%) του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης εργάζονται ως συμβασιούχοι στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα (απασχολούμενοι κυρίως σε έναν εργοδότη), το 17% εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα και το 18% ως μισθωτοί στο Δημόσιο, ενώ ένα ποσοστό 10% είναι αυτοαπασχολούμενοι με ή χωρίς προσωπικό.

Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα της νέας έρευνας για την απασχόληση των αποφοίτων του συγκεκριμένου τμήματος, που παρουσιάστηκε στην ημερίδα την οποία οργάνωσε χθες, στην Πολυτεχνειούπολη, το Γραφείο Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η μελέτη απορρόφησης των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος έγινε στο διάστημα από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2007. Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και επιστημονικό υπεύθυνο του Γραφείου Διασύνδεσης, Βασίλη Κουικόγλου, τη Βάσω Πάγγειου (έρευνα πεδίου - συλλογή πρωτογενούς υλικού - συγγραφή μελέτης), τη Θέλμα Μαυρίδου (έρευνα πεδίου - συλλογή πρωτογενούς υλικού - συγγραφή μελέτης), την Αθηνά Σαλάππα (στατιστική επεξεργασία μελέτης - συγγραφή μελέτης) και τον Γιάννη Σαμωνάκη (τεχνική υποστήριξη).

Οπως σημειώνουν, «για την έρευνα απευθυνθήκαμε στο σύνολο όλων των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, με πρώτους απόφοιτους το έτος 2002. Από τους 141 αποφοίτους απάντησαν οι 120, δηλαδή το ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 85%». Συνοπτικά, από την έρευνα προέκυψαν και τα εξής συμπεράσματα: «Το 81% των αποφοίτων ΜΗΠΕΡ που απάντησαν, συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο ή είναι ήδη κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος. Το 68% δήλωσαν ότι εργάζονται -το 80% αυτών σε πλήρη απασχόληση.

Καταγράφεται ανεργία της τάξεως του 5%, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 27% είναι μη οικονομικά ενεργοί, λόγω διαφόρων περιστάσεων, όπως μεταπτυχιακών σπουδών, στρατιωτικής θητείας, οικογενειακών υποχρεώσεων κ.ά. Από το σύνολο των απασχολουμένων, το 24% εργάζονται σε εργαστήρια ή ερευνητικά προγράμματα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και το 76% απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές εταιρείες εκτός του χώρου των πανεπιστημίων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/12/2007